Jump to content
Sign in to follow this  
Милош

Balkan - priča o navijačima

Recommended Posts

DELIJE:

delijesever1_157129743.jpg

Crvena Zvezda je tokom svog postojanja stekla oreol jednog od stubova srpstva, tako da su utakmice sa klubovima iz drugih jugoslovenskih republika uvek bile pune naboja i tenzija.

Godine 1986. grupa od 200 navijača Zvezde gostovala je na atinskom derbiju na stadionu Panatinaikosa, na kojem je bio razvijen veliki transparent na kojem je pisalo Ultras. Tada je rođeno jedno veliko prijateljstvo između navijača Zvezde i Olimpijakosa, koje je bilo utemeljeno na sličnostima dva kluba.

Godina prave ekspanzije bila je 1988. Kupljeni su prvi bubnjevi, pirotehnika je bila sve češće u upotrebi, sve više navijača putuje na gostovanja i uspostavljen je kontakt sa Upravom čiji je prvi rezultat bilo gostovanje 1000 navijača u Milanu. Prvi put su tada u inostranstvu prezentovani svi navijački rekviziti i koreografije.

Krajem osamdesetih navijači Zvezde su bili u najvećoj ekspanziji. Na Božić 1989. sve grupe Zvezdinih navijača, među kojima su najveće bile "Ultras", "Red Devils" i "Zulu Voriors", ujedinjuju se u "Delije".

U godinama kada je jedini Mekdonaldsov restoran u bivšoj državi postojao samo u Beogradu, "Delije" su na gostovanja po Splitu nosili Mek-ove plakate, po Zagrebu ispisivali "Mekdonalds – 400km, Delije Sever", a imali su i pesme o tome.

Njihova apsolutna dominacija stiže 1991. godine, kada se Zvezda penje na krov Evrope. "Delije" se i danas rado sećaju prebijanja drezdenskih neonacista, kao i gostovanja u Kelnu, Glazgovu, Milanu, Cirihu... U Bariju ih je bilo više desetina hiljada.

Ono po čemu je ova navijačka grupa stekla slavu širom Evrope su navijačke koreografije i bakljade.

Poslednjih 20 godina "Delije" se sve više politički angažuju. Počev od koketiranja sa Arkanom, učešća u petooktobarskim dešavanjima i rušenju Miloševića, do današnjeg angažovanja u borbi protiv politike aktuelne srpske vlasti, i borbe za očuvanje Kosova u okviru Srbije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

GROBARI:

grobari1_283352525.jpg

Početak legende "Verni Jug" mnogi vezuju za polovinu šezdesetih godina. Sedamdesetih se javljaju prve zastave i šalovi, a prva masovna gostovanja 1975. godine dokazuju da se radi o dobro organizovanoj navijačkoj grupi.

"Grobari", navijači Partizana, ime su dobili od svojih komšija, navijača večitog rivala, Crvene Zvezde, koji su ih zbog crne boje na dresu, tim imenom prozvali početkom sedamdesetih. Ovi su naravno to ime prihvatili, i od tada ponosno pevaju "Mi smo Grobari najjači smo, najjači!"

Za "Grobare" se vezuje i jedna anegdota: Pred utakmicu protiv "Hajduka" u Splitu, grupa "Grobara" iz Beograda je ponela registarske tablice i šrafcigere. Veče pre utakmice zamenili su nekoliko tablica, da bi sutradan navijači "Hajduka" izlupali ta kola, a neka prevrnuli u more...

Pamti se i premlaćivanje Hajdukovaca početkom osamdesetih, koji su se jednom prilikom drznuli da u Beograd dođu autobusom na kojem je pisalo Naš Dragi Hajduk (početna slova dovoljno govore).

Uspesi Partizana u XXI veku, ovu navijačku grupu podižu na viši nivo, i pored prepoznatljivog engleskog (pevačkog) stila navijanja, na južnoj tribini sve češće možemo videti transparente i koreografije... Takođe je sve prisutnije pojačano interesovanje ove navijačke grupe za politička kretanja u Srbiji (navijačke pesme, transparenti, grafiti...).

Share this post


Link to post
Share on other sites

BBB:

badblueboys_348895185.jpg

Iako je zagrebački Dinamo kroz istoriju pratila brojna publika, pre svega u kontinentalnom delu Hrvatske, prva organizovana navijačka grupa se pojavila tek osamdesetih godina. Grupu "Bad Blue Boys" osnovala je nekolicina najvernijih i najvatrenijih navijača 17. marta 1986. godine, posle utakmice sa Hajdukom, a po uzoru na engleske navijače. Inspiraciju za ime grupe su dobili iz tada popularnog filma 'Bad Boys', sa Šonom Penom u glavnoj ulozi. Transparent BBB prvi put se pojavljuje na utakmici protiv Sarajeva.

"BBB" su redovno odlazi na gostovanja širom bivše Jugoslavije, gde je retko kada sve prolazilo bez sukoba, bilo sa protivničkim navijačima bilo sa milicijom (prim. autora - policijom). Sa ponosom se sećaju svog gostovanja u Bergamu kada su igrali u kupu Uefa protiv Atalante.

Jedan od najsvetlijih momenata u istoriji ove navijačke grupe je pobeda nad hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom, koji je želeo da promeni ime kluba. Medjutim, samo zahvaljujući "BBB", Dinamo je nakon raznih eksperimenata zadržao svoje ime, sa kojim je osvojio Kup Sajamskih Gradova.

Danas, "BBB" predstavljaju jednu od militantnijih navijačkih grupa, koja se bori protiv uprave svog kluba, i predsednika Zdravka Mamića.

Share this post


Link to post
Share on other sites

TORCIDA:

torcida_286963745.jpg

Kada bi fanatizam Dalmatinaca prema ‘ajduku mogla da se monetizuje, 'Bili' bi bili jedan od najbogatijih svetskih klubova (najbolji primer za to je skorašnja proslava stogodišnjice Hajduka).

U jesen 1950. godine, Hajduk je sa Crvenom Zvezdom igrao odlučujuću utakmicu za titulu prvaka Jugoslavije. To je bio povod da se grupa navijača Hajduka, studenata u Zagrebu inspirisanih brazilskom Marakanom i južnjačkom atmosferom, organizuje u "Torcidu", koja će bučnim navijanjem pomoći splitskom timu da osvoji naslov prvaka.

Jezgro grupe je činilo 113 studenata i drugih mladih ljudi koji su voleli Hajduk.

Na pomenutu utakmicu je, organizovano iz svih krajeva Hrvatske, došlo nekoliko hiljada navijača, koji su se sa železničke stanice uputili pravo pred hotel u kojem su bili smešteni fudbaleri iz Beograda. Pravili su neverovatnu buku koristeći sirene i trube, kao i crkvena zvona koja su iz bogomolja uzimana na revers.

Iako je prva navijačka skupina pobrala simpatije naroda, komunistička partija Jugoslavije i Hrvatske je "na nož" dočekala tu inicijativu. Pojedini osnivači "Torcide" su isključeni iz Partije, a na inicijativu Milovana Đilasa u štampanim medijima su se pojavili tekstovi u kojima je isticano da se tako ne treba navijati. To je uticalo na stvaranje nepovoljne klime za rađanje novih navijačkih grupa.

Kolika je moć "Torcide", najbolje se može videti širom Dalmacije, gde se u svakom zaseoku može naći neki grafit na temu ljubavi prema Hajduku.

U staroj državi posebno rivalstvo je bilo sa Zvezdinim navijačima iz Knina. Nakon raspada zemlje, ostali su upamćeni po kopanju grobova na Poljudu za svoje igrače, nakon debakla Hajduka protiv malo poznatog irskog kluba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

HORDE ZLA:

hordezlafinal_592577097.jpg

Najvatrenija navijačka grupa koja se okupljala na utakmicama fudbalskog kluba Sarajevo, na stadionu "Koševo", bodreći svoje ljubimce u bordo dresovima, odlučila je da potvrdi svoj identitet osnivanjem grupe sa konkretnim imenom.

Postojala je dilema koje ime dati ovoj navijačkoj grupi. U opticaju su bila imena kao "Valtersi", po kultnom sarajevskom filmu "Valter brani Sarajevo", pa "Torpeda", "Tornada"... a onda je neko doneo crtani roman koji je nosio naziv "Horde zla".

Za nastanak "Hordi Zla" vezana je jedna anegdota. Naime, navijači Sarajeva do tada poznati po imenu "Pitari", na stadionu "Koševo" bili su smešteni na istočnoj tribini, sve dok na utakmici protiv Zvezde 1987. godine, nisu ubacili zmiju -poskoka u teren. Utakmica je prekinuta, a milicija (prim. prev. policija) ih je zbog bezbednosti svih aktera premestila na severnu tribinu, koja je mnogo udaljenija od terena nego istočna. Ubrzo zatim, na derbiju protiv "Želje", prvi put se pojavljuje zastava "Horde Zla". Ženska frakcija se zvala "Kraljice Zla"!

Share this post


Link to post
Share on other sites

MANIJACI:

manijaci1_763621079.jpg

U proleće 1987. godine osnovana je još jedna sarajevska navijačka grupa. Sarajevo je uz Beograd (ne računajući u par navrata Zagreb i Novi Sad) bio jedini grad koji je u staroj ligi imao gradski derbi.

Priča o najvatrenijim navijačima FK "Željezničar", poznatijim kao "Manijaci", počinje mnogo pre zvaničnog osnivanja grupe. Još od samog osnivanja 1921. godine, "Željo" je bio poznat kao klub iz raje, klub radničke klase, i lako je pridobijao simpatije običnih građana.

Čak i u to vreme, "Željine" navijače i simpatizere krasila je velika odanost i privrženost klubu, kakvom se u to doba malo koji klub mogao pohvaliti. Mnogi kažu da je upravo ta verna i odana publika klub i digla na noge i postavila ga tamo gde mu je bilo mesto, u vrh tadašnjeg jugoslovenskog fudbala.

"Manijaci" se ponose razjurivanjem "Hordi Zla" ispred robne kuće Sarajka pred derbi 1990., potom paljenjem voza na putu za Beograd koji mesec kasnije, kao i tučom sa Delijama naredne godine ispred "Holidej In-a", iz koje su izašli kao pobednici.

Share this post


Link to post
Share on other sites

KOMITI:

komiti1_967073491.jpg

U junu 1987. u Skoplju su na Gradskom stadionu igrali Vardar i Zvezda, kada je na zapadnoj tribini istaknut transparent "Komiti". Od tog dana pa do danas "Komiti" su uz FK "Vardar" na svim gostovanjima, kako u bivšoj Jugoslaviji (kasnije Makedoniji), tako i u Evropi. U to vreme su "Komiti" bili daleko od "Delija", "Grobara", "BBB" i "Torcide", ali su bili rame uz rame sa "Armadom", "Manijacima", "Red Firmom"....

Najčešći sukobi "Delija" i "Grobara" sa "Komitima" odvijali su se na pola puta – u Nišu.

"Komiti" su danas dobro organizovana, najveća navijačka grupa u Makedoniji, takođe vrlo aktivna u podršci nacionalnoj selekciji Makedonije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

VARVARI:

varvari1_924513395.jpg

Da je 1987. bila plodna godina za osnivanje navijačkih grupa, potvrđuje i primer navijača "Budućnosti" – "Varvara".

Prva okupljanja i horska pevanja na stadionu pod Goricom krenula su mnogo ranije, gotovo deceniju pre pravog organizovanog navijanja.

April 1987., i susret sa "Rijekom" odnosno "Armadom", uzima se za prvi navijački "zapis" u Podgorici. "Varvari", predvođeni Hogarom Strašnim kao maskotom, ubrzo su postali homogena i snažna grupa. Nisu trpeli jednog vođu jer, kako su rekli "Tifu":

-Ne vidimo razlog da kod nas mora postojati neko kome bi se klanjali.-

Od kada su osnovani, do danas, društvena, socijalna čak i geografska karta Balkana se više puta promenila, i to je uticalo na brojnost ove navijačke grupe i čak dovelo do prekida u postojanju (`92. - `94.).

S obzirom na veličinu Crne Gore, "Varvari" predstavljaju jedinu ozbiljnu navijačku grupu u Crnoj Gori, koja podržava sve sekcije podgoričkog kluba (ženski rukomet, košarka, odbojka...), ali i nacionalni fudbalski tim. Velike protivnike imaju u srpski orijentisanom stanovništvu Crne Gore, koje podržava beogradske klubove i srpsku reprezentaciju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...